Κατηγορίες
Τύπος

Χορεύοντας με το σώμα και την ψυχή

Δισέλιδο αφιέρωμα στην Capoeira, στο τεύχος 37 του Big Fish – Φεβρουάριος 2014.

Χορεύοντας με το σώμα και την ψυχή

[…] Η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή τέχνη της capoeira μπορεί να μοιάζει πολεμική, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας περίτεχνος και εξαιρετικά καλαίσθητος συνδυασμός χορού και αυτοάμυνας με πολλά στοιχεία μουσικής και τραγουδιού. «Μια τέτοια γυμναστική μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς τον εαυτό του αλλά και την ίδια τη ζωή, προσδίδοντάς της ένα ουσιαστικό νόημα», λένε οι καθηγήτριες χορού και pilates instructors Κωνσταντίνα Δροσοπούλου και Ευφροσύνη Βουτσινά, ιδιοκτήτριες του «Modulor Dance Space» στην Αθήνα.

Η σχολή τους, ένας καλαίσθητος παραδοσιακός χώρος κλασικού και σύγχρονου χορού (επίσημα αναγνωρισμένου από το κράτος), τα τελευταία χρόνια εμπλουτιζόταν σταδιακά και σταθερά με δεκάδες ολόφρεσκες ιδέες εκγύμνασης για κάθε ηλικία και φύλο. Εκτός από το κλασικό μπαλέτο και τον χορό, προστέθηκαν τάξεις γιόγκα (ashtanga και δυναμική hatha), στούντιο pilates, τμήματα body conditioning, ακόμη και μαθήματα samba και zumba.

Το μεγάλο «μπαμ» ωστόσο έγινε με τη δημιουργία τάξεων capoeira. «Τέτοια απήχηση δεν την περιμέναμε», λέει με πλατύ χαμόγελο η Κωνσταντίνα Δροσοπούλου – ήταν αυτή που κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου capoeira στη Βραζιλία γνώρισε τον Βραζιλιάνο δάσκαλο Dudu και τον έφερε στην Ελλάδα. «Νιώθω τόσο γοητευμένη από την capoeira και όχι μόνο ως δασκάλα χορού.

Με μια πρώτη ματιά φαντάζει δύσκολο για τον μέσο άνθρωπο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα συνδυασμός ήπιας εκγύμνα¬σης όλων των μυϊκών ομάδων του σώματος μέσω παιχνιδιού. Απλώς απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και πάνω απ’ όλα συνεργασία και καλή επικοινωνία με τους άλλους».

Όταν της αναφέρουμε πως ο πολύς κόσμος θεωρεί την capoeira βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη (γεννήθηκε στη Βραζιλία από τους σκλάβους της Δυτικής Αφρικής που δούλευαν στις φυτείες ζαχαροκάλαμων των Πορτογάλων αποίκων οτις αρχές του 16ου αιώνα), η Κωνσταντίνα απαντά: «Συχνά περιγράφεται ως μίξη πολεμικής τέχνης και χορού. Σωστά. Μόνο που είναι και κάτι παραπάνω. Η capoeira “διαδραματίζεται” μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο -τη Roda (ρόδα)- και όλες οι κινήσεις μέσα σ’ αυτόν τον μικρόκοσμο συμβολίζουν τη μάχη για ελευθερία και αξιοπρέπεια, καθώς και τη διάθεση για ειρήνη, αξίες που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε στον μεγάλο κύκλο της αληθινής ζωής».

Παρακολουθήσαμε ένα μάθημα και καταλάβαμε πως στην capoeira δεν υπάρχει κερδισμένος και χαμένος. Οι νικητές είναι πάντα δύο και αυτός ο περίεργος, μυσταγωγικός χορός υπηρετεί κυρίως τη ροή της κίνησης. Σύμφωνα με τον Dudu (επίσημα Carlos Eduardo Guerra Costa), δάσκαλο της capoeira στο Modulor: «Σ’ αυτό το παιχνίδι σωματικής έκφρασης τα δύο άτομα μέσω των κινήσεών τους κάνουν ερωτήσεις (επίθεση) και δίνουν απαντήσεις (άμυνα), πάντα με σεβασμό απέναντι στις αξίες και τις βάσεις της ζωής». […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *